MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

Çocuğum için ne zaman profesyonel destek almalıyım?

Anne –baba olmak, bu kararın verilmesi itibariyle yaşanılan en güzel heyecan ve o güne kadar istemli olarak edinilmiş en büyük sorumluluktur. Son yıllarda artan bilinçlilik hali anne-babaların çocukları için ‘doğru olanı’ yapma arzularını olumlu yönde pekiştirmek ile birlikte, ‘hata yapma’ korku ve endişelerini arttırmakta ve zihinlerinden ‘Nasıl daha iyi olabilirim?’ ya da ‘Nasıl daha başarılı, kendi ayakları üzerinde durabilen çocuklar yetiştirebilirim?’ sorularının sıklıkla geçmesine neden olmaktadır.

Değişen yaşam koşulları beraberinde tüm insanlar için birçok kolaylık, avantaj sağlamakla birlikte, yaşanılan her yeni ‘değişim’ gibi önemli bir stres unsurudur. Bir önceki nesil tarafından yetiştirilmiş ve kendi ebeveynlerinin anne-baba olma hallerini model almış olan günümüz anne-babaları da, yaşam koşullarındaki farklılıklar karşısında zaman zaman güçlükler yaşamaktadırlar.

Çocuk ruh sağlığı, çocukların gelişimlerini, ruh sağlıklarını inceleyen ve herhangi bir problem ile karşılaşıldığında çözüm üretmeye çalışan bir uzmanlık alanıdır.

Bu alanda psikologlar, pedagoglar, psikiyatristler, nörologlar, özel eğitim uzmanları ve konuşma terapistleri uzmanlıkları doğrultularında aile ve eğer çocuk okul aşamasında ise okul içerisinde görev alan öğretmenleri ve rehberlik danışmanları ile işbirliği halinde çalışmalarını gerçekleştirmektedirler.Değişen yaşam koşullarının, anne-babalar ile biz ruh sağlığı uzmanları arasındaki bağı kuvvetlendirdiğini söylemek yanlış olmaz. Artık birçok anne-baba ve hatta anne adayı, henüz hamilelik aşamasındayken dahi danışmanlık hizmeti almaktadırlar. Yaşanılan kültürel değişiklikler; çekirdek ailelerin küçülmesi, akrabalar arasındaki irtibatın azalması, güçleşen iş yaşamı, çocukların gelecek akademik yaşantıları ile ilgili kaygı yaratan planlar ve boşanmış anne baba olma hali… gibi.

İçerisinde bulunulan şartların ve artan bilinçlilik halinin, anne-babalar üzerinde yarattığı kaygı düzeyindeki artış yadsınamaz. Bir çok aile içerisinde ya sınırsız denebilecek ya da aşırı otoriter olarak tanımlanabilecek düzeyde çocuk merkezli tutumların sergilendiği gözlemlenmekte. Sınırsız, aşırı koruyucu ya da aşırı otoriter olmak… Aslında çocuğun o anki davranışlarında ortaya çıkan tepkilerin farklı olmasına rağmen, ileriki yıllarda sosyal yaşantısında yaşayacağı güçlük benzer olacaktır. Gerçek hayata bebeğinizi hazırlarken, siz onun yanında yokken de ayakları üzerinde durabilecek, kendini ifade edebilecek, savunabilecek ve istemediğinde reddedebilecek özgüvene sahip bir birey olması adına kararlar almalı ve bu doğrultuda tutumlar sergilemelisiniz.
Biz çocuk ruh sağlığı uzmanlarının amacı bir problem ile karşılaşıldığında çözüm üretmenin yanı sıra, önleyici çalışmalarda yapmaktır. Aileniz içerisinde sorunlar büyümeden bir uzmandan ‘önleyici’ destek almanız tüm aile fertleri için en sağlıklı olanıdır.

Ayrıca, karşılaşılan ciddi travmatik yaşantılar, ruhsal rahatsızlıklar, çocuğun gelişimsel seyrindeki aksaklıklar ve/veya farklılıklar söz konusu olduğunda dahi erken teşhis ile birçok problemin en aza indirgenebileceği hatta ortadan kaldırılabilecek olanlarının da var olduğunun unutulmaması çok önemlidir.
Her anne-babanın, çocuğun sağlıklı gelişimsel seyrinde olup olmadığını, aile içi tutumların çocuğu nasıl etkilediğini, zaman zaman yaşanılan krizleri nasıl en sağlıklı şekilde atlatılabileceğini, çocuklarının yetenekleri ve yetersizlikleri hakkında danışabilecekleri bir çocuk ruh sağlığı uzmanına ihtiyacı vardır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam45
Toplam Ziyaret341669
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER