Hepimiz günlük hayatta nefes alıp veririz. Su, hava, nefes hayatımızın vazgeçilmez üçlüsüdür. Ancak doğru nefes alıp veriyor muyuz? Hayati önemi olan bir işlevi ne kadar lehimize kullanabiliyoruz?
Doğru nefes alıp veremediğimiz durumlarda bedenimiz birçok yönden zarar görmektedir. Kalbimiz, sindirim sistemimiz ve konuşma problemleri bunlardan bazılarıdır. Doğru nefes alıp vermemiz ise bize birçok yönden yarar sağlamaktadır. Birçok stres faktörünün sebep olduğu kaygı durumlarında farkında olmadan gerginleşir ve hızlı nefes alıp vermeye başlarız. Ve sonrasında nefessiz kalma hissi ortaya çıkabilmektedir. Bunun gibi stresli durumlarda, hamilelikte, sınav kaygısında ve birçok kaygı oluşturacak durumlarda doğru nefes alıp vermek bizleri bedensel ve zihinsel olarak bir zindelik durumuna getirecektir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün doğru nefes alma ile ilgili standardı:
• Ciğerleri dakikada 4 ile 6 litre arasında hava ile doldurmak.
• Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframı hareket ettirmek: Çünkü diyaframın kullanılması daha ağır ve her seferinde daha fazla hava teneffüs etmemizi sağlar. Ayrıca diyaframın hareket etmesi karın bölgesindeki organlara masaj etkisi yaparak göğüs ve karın boşluğundaki basınç farklılığını ortadan kaldırır. Mide ve safra kesesinin yukarı hareketini engelleyerek, reflüyü (mide suyunun yemek borusuna ve daha yukarılara çıkması) ve çeşitli safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.
• Solunumu ağız yerine burundan yapmak. (Ağızdan nefes almak nazal bölgede ve bronşlarda istenmeyen mukozalı salgılara yol açabilir.)
Doğru nefes, nefes egzersizlerini doğru olarak uygulamanın ön koşuludur. Doğru nefes alıp vermenin ardından nefes egzersizleri şu aşamalarla yapılabilir:
1. Burnunuzdan karnınızı şişirerek olabildiğince derin bir nefes alın.
2. Birkaç saniye nefesinizi tutun.
3. Nefsinizi içinize çekerken geçen sürenin iki katı kadar bir zamanda yavaş yavaş verin ve bundan emin olun.
4. İki defa üst üste bu işlemi yaptıktan sonra birkaç defa normal nefes alıp verin ve uygulamayı tekrar yapın.
5. Bedeninizin ve kaslarınızın rahatladığını hissedeceksiniz.
İnsan bedeni ve ruhu ayrı şeyler değildir. Ruhumuzdaki değişikliklerin bedenimize olumlu yada olumsuz olarak yansıyabileceği gibi, bedenimizdeki değişiklikler de ruhumuza aynı yönde yansıyabilmektedir. Nefes egzersizleriyle günde sadece 3-5 dakika ayırarak bu bedensel değişikleri ruhumuza ve hayatımıza olumlu yönde yansıtabiliriz.
Psk. Erdoğan BULUT