MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

(BRUKSİZM) DİŞ GICIRDATMALARININ ALTINDA YATAN ETKEN; STRES

(BRUKSİZM) DİŞ GICIRDATMALARININ ALTINDA YATAN ETKEN; STRES

Daha çok çocuklarda görülen çene sıkma ve diş gıcırdatma eylemi nin altında psikolojik sorunlar yer almaktadır. Parafonksiyonel diye adlandırdığımız dudak yeme parmak çıtlatma gibi kişinin istemsizce yaptığı altında psikolojik etmenlerin yer aldığı eylemlerdir.Tıpta bu tarz alışkanlıkların nereden kaynaklandığına dair henüz tam bir bilgi olmasa da stres,anksiyete ve ağızdaki yapı bozukluğundan kaynaklandığını belirten açıklamalar mevcuttur.

Kişinin günlük hayatta maruz kaldığı ağır iş yükü , tempo,stres, performans kaygısı, sorumluluklar ve aile içi problemleri sonucu vücudunda bir takım bozulmalar görülebileceği gibi psikolojik olarak da deformasyona uğrayabilmektedirler. Bazı insanlarda uyku bozukluğuna yol açarken kimisinde depresyon, takıntı, tükenmişlik olarak ortaya çıkmaktadır. Kimisinde de tırnak yeme, saç ve kıl koparma ya da uykuda ya da günlük hayatta diş sıkma, gıcırdatma olarak meydana gelebilmektedir. Yoğun stresin kişiler üzerinde nasıl bir etki yaratacağı net bir şekilde ön görülemez, bazısında fiziksel bozulmalar belirirken kimisinde ruhsal bozukluk olarak meydana gelir. Daha çok hırslı, rekabetçi insanlarda görülürken sigara alkol madde kullanan kişilerde de yaygın olarak görülebilmektedir. Bazen kişideki bir takım vitamin eksiklikleri de diş gıcırdatmasının tetikçisi olabilmektedir.

Diş gıcırdatması bireyde başka problemlere yönelik kullandığı bir takım ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilmektedir.Gıcırdatma süreğen olduğu zaman dişlerde hasar oluşabilmekte, kırılmalar,diş etinde çekilmeler, çenede ağrı, yanaklarda aşınmalar meydana gelebilmektedir.

Toplumda her 10 kişiden 4ü bu sorunu hayatlarında en az bir kez yaşamaktadırlar. Bu nedenle Bruksizmin kişide gerçekten mevcut olup olmadığından net bir şekilde emin olunmalıdır.Durumun ciddiyetini anlamak üzere bir doktora başvurulmalıdır.Fizyolojik olarak bir problem olmadığı durumlar bize sorunun psikolojik olduğunu işaret eder.Bu aşamada iş psikiyatrist ve psikologlara düşmektedir.Önce sorunun kaynağını anlamak daha sonra bir tedavi planı oluşturmak gerekmektedir.Çoğu zaman psikologlar fizyoterapistler ve diş hekimleri ile kombine bir şekilde tedavi planı hazırlamaktadırlar.Kişinin hayat kalitesini bozan Bruksizmi bazen tamamen iyileştirmek mümkün olamayabiliyor.Geç kalınmadan şikayeti küçümsemeden bir uzmana başurulmasını öneririm.

Uzm.Klinik Psikolog Sinem ÖZER

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam72
Toplam Ziyaret344146
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER